Vánoční balíček 2018

Na Vánoční balíčky se letos těší 414 chudých dětí z Ukrajiny.

Chaloupka, ve které žijí dvě cizí rodiny. Nevede k ní silnice, cesta je bahnitá, plná děr. V ukrajinském Lopatynu takhle bydlí desetiletý Roman. Chlapec má Downův syndrom, rodina je chudá, loni neměla doma ani vánoční stromeček. O to víc chlapci udělal radost Vánoční balíček. Čeští dárci mu poslali sportovní bundu, papírové skládačky, hakisak a fotbalový míč. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 potřebných dětí, které zájemci z ČR mohou obdarovat. Je to o 73 dětí víc než loni...

Charita začala rozdávat dárky ukrajinským dětem před zhruba deseti lety. Poprvé dostali pár balíčků chlapci v dětském domově v Bortnykách. Tam se vydají Chariťáci i letos. „Dále zamíříme za dětmi, které jsou zařazeny do fondu Děti v nouzi v Lopatynu a za dětmi ze sociálně slabých rodin, o které se starají Charity Kolomyja a Ternopil. Některé z těchto rodin poznamenal válečný konflikt na východě země,“ přibližuje za Arcidiecézní charitu Olomouc Anna Borková.

Lidé, kteří se chtějí do akce Vánoční balíček zapojit, si mohou vybrat konkrétní dítě po domluvě s Charitami v Arcidiecézi olomoucké (Olomoucký kraj a část Pardubického, Zlínského a Jihomoravského kraje). Bližší informace najdou na webu www.acho.charita.cz. Konkrétní dítě si vyberou v databázi http://www.darky.jsemvidet.eu/, kde se dozví, kolik je mu let a jakou velikost oblečení a obuvi má. „Dárci mohou poslat vše, co udělá dětem radost, kromě cukrovinek a potravin, které v balíčku být nesmí. Balíček pro jedno dítě by měl obsahovat pouze nové věci, a to v hodnotě kolem 1 000 korun. Hmotnost zásilky by neměla přesáhnout 4 kilogramy,“ pokračuje Anna Borková. Ti, kteří se nedostanou k internetu nebo do nejbližší Charity, se mohou na detaily dotázat i po telefonu na čísle: 581 115 218.

Dárci balíčky odešlou nebo dopraví na nejbližší Charitu nejpozději do 4. prosince. Během ledna pak pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc osobně rozdají dárky dětem na Ukrajině.

Balíčky putují do dětských domovů, sirotčinců a také do sociálně slabých rodin v Bortnykách, Kolomyji, Ternopilu a Lopatyn.

Snímky z loňského předávání dárků zhlédnete ve FOTOGALERII.

Karolína Opatřilová, ACHO

TKS 2018

TKS 2018. Všem dárcům i koledníkům moc děkujeme!